4.3 Onderwijs
Doelstelling: |
---|
• Toekomstbestendige en duurzame huisvesting voor alle scholen in onze gemeente; |
Basisonderwijs
In 2023 wordt een start gemaakt met een nieuwe werkwijze voor de LEA (Lokale Educatieve Agenda), het wettelijk verplichte schoolbestuurlijke overleg. Naar verwachting zal deze nieuwe werkwijze later in 2023 zijn beslag krijgen.
Onderwijsachterstanden
Op dit moment wordt er gewerkt aan een herijking van het onderwijsachterstandenplan.
Project Onderwijs, Overheid en Ondernemers (3O's)
De gemeente is samen met de schoolbesturen Voortgezet Onderwijs, de ondernemersverenigingen en het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voor Voortijdig Schoolverlaten) gestart met een project om leerlingen van het voortgezet onderwijs in contact te brengen met ondernemers. Het project wordt uitgevoerd door het 3o BURO. Doel is ervoor te zorgen dat leerlingen meer gericht een studie- en beroepskeuze kunnen maken, waardoor ze later minder kans lopen uit te vallen op het MBO. Want uitval door een verkeerde studiekeuze komt veel voor. Het project wordt gefinancierd vanuit NPO-middelen.
Het project loopt in elk geval tot en met 2024, met de intentie het ook vanaf 2025 te continueren bij een positieve evaluatie.
Vervoer bewegingsonderwijs
Met de start van het schooljaar 2023-2024 gaat de nieuwe wet voor het bewegingsonderwijs in.
Hierin is vastgelegd dat alle scholen voor primair onderwijs moeten voldoen aan twee lesuren (advies is twee keer 45 minuten) van in totaal 90 minuten bewegingsonderwijs gegeven door een bevoegde leerkracht voor alle leerlingen uit de groepen 1 t/m 8. Door deze nieuwe wet zal de vraag naar accommodatie (lesuren) en vervoer bewegingsonderwijs toenemen. Op dit moment vindt de inventarisatie plaats en worden de (financiële) gevolgen in beeld gebracht.
Onderwijshuisvesting
De gemeente heeft voor de komende jaren een grote opgave op gebied van onderwijshuisvesting. Veel schoolgebouwen zijn 40 jaar of ouder en toe aan renovatie of nieuwbouw. Ook loopt het huidige Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2016-2024 af en is toe aan vernieuwing. Er is gestart met het ontwikkelen van een nieuw IHP. Begin 2024 wordt het nieuwe IHP voorgelegd aan de gemeenteraad.
Aanvragen voor programma 2024
Er zijn dit jaar vier aanvragen voor een voorziening onderwijshuisvesting ingediend. Uiterlijk in het najaar van 2023 worden deze inhoudelijk beoordeeld. De financiële afweging van de aanvragen wordt meegenomen in de besluitvorming rond de begroting 2024.
Leerplicht
Toename inzet maatwerk
Ook in 2023 zien we een toename van zorgleerlingen met een vraag naar maatwerk. Veel casussen zijn in samenwerking met het sociaal wijkteam jeugd opgepakt om gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen. Daarnaast zijn er bij leerplicht meer leerlingen gemeld die dreigen uit te vallen en er is een stijgende lijn van inzet maatwerkvoorzieningen in de vorm van individuele coaching. Deze leerlingen zijn begeleid om te voorkomen dat ze langdurig thuis komen te zitten of voortijdig het onderwijs verlaten. Landelijk zien we hierin ook een stijging in het aantal voortijdig schoolverlaters (vsv'ers)het MBO. Om het aantal vsv'ers terug te dringen komt er een landelijk aanvalsplan voor het MBO waarin er meer ruimte voor leerling begeleiding is.