Programma's

5. Sociaal domein

Programma 5. Sociaal domein

Hoofddoelstelling programma (missie):

Alle inwoners van De Fryske Marren doen mee en kunnen zich maximaal ontplooien.

Welzijnswerk

  • Het welzijnswerk is gestart met de uitvoering van hun ontwikkelagenda.
  • Het inclusiebeleid wordt ongewijzigd voortgezet.
  • Vanuit het uitvoeringsplan Mantelzorg is een start gemaakt met de uitvoering van de drie actielijnen.  

Wmo-maatwerkvoorzieningen
We verwachten een lichte stijging van het gebruik van Wmo-maatwerkvoorzieningen vergelijkbaar aan de afgelopen jaren. Trendmatig wordt voor de komende jaren in onze gemeente een groei van het aantal cliënten verwacht van 4% per jaar. Dit wijkt niet af van de landelijke trend.

De beoogde ingangsdatum van Beschermd Wonen naar gemeenten is 1 januari 2024. Vanaf die datum komt er een objectief verdeelmodel waarmee alle gemeenten middelen voor beschermd wonen ontvangen. De doelstelling van deze doorontwikkeling is sociale inclusie: van beschermd wonen naar een beschermd thuis.

Jeugd-maatwerkvoorziening
Recentelijk zijn het kabinet en de VNG het eens geworden over de Hervormingsagenda (Jeugd) en de financiële gevolgen er van. Belangrijkste uitkomst is dat het kabinet voor de jaren 2024 en 2025 grotendeels afziet van de voorgenomen bezuiniging. Er wordt gewerkt aan een regiovisie Jeugdhulp om te voldoen aan de norm van goed opdrachtgeverschap. Lokaal werken we aan het opstellen van nieuw Jeugdbeleid, daarin betrekken we ook kinderen en jongeren. Dat past ook binnen Wikselwurk, organisatie brede aanpak van inwonersparticipatie.  De verwachting is voor 2023 is dat er geen stijging van het gebruik van Jeugdwet voorzieningen zal zijn.

Inkomensregelingen participatie
Inwoners die tijdelijk geen inkomen hebben ontvangen een uitkering. Wel zien we dat het aantal huishoudens met een uitkering daalt. Met inkomensondersteuning zoals bijvoorbeeld de energietoeslag zorgen we ervoor dat inwoners hun vaste lasten kunnen betalen.

Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire bieden we ondersteuning vanuit het sociale wijkteam. Inwoners krijgen ondersteuning bij budgetbeheer en (beginnende) schulden. Met vroegsignalering en preventie voorkomen we dat inwoners door schulden in een sociaal isolement komen. De minimaregelingen en kindvoorzieningen zorgen ervoor dat iedereen kan meedoen.

We werken aan de doorontwikkeling van Empatec naar een werkleerbedrijf inclusief de re-integratie onderdelen Pastiel en De Wurkjouwer. Hiervoor is een plan van aanpak voor het implementatieplan van de businesscase opgesteld.

Naast maatschappelijke begeleiding en re-integratietrajecten zetten we in op snelle inburgering en integratie van nieuwkomers. Ook huisvesten we mensen uit Oekraïne en statushouders. Er worden maatregelen uitgevoerd om deze mensen van leefgeld en andere zaken te voorzien. Vluchtelingen die willen werken worden naar werk begeleid.

Gezondheidszorg
Het gezondheidsbeleid is volop in uitvoering. Een voorbeeld daarvan is de gezonde wijkaanpak in samenwerking met de GGD. Er wordt gewerkt aan een herkenbare communicatie aanpak om hier nog meer aandacht aan te geven.

De toegankelijkheid, kwaliteit en de betaalbaarheid van zorg staat onder druk. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is gericht op het versnellen van de transformatie van zorg naar gezondheid. Gemeenten krijgen een belangrijke rol om de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord te kunnen realiseren. Daarnaast zullen we als gemeente invulling moeten geven aan het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). We zullen de invulling van beide opgaven in samenhang met elkaar in projectvorm oppakken in de periode 2023-2024.  

Deze pagina is gebouwd op 07/20/2023 10:32:24 met de export van 07/17/2023 07:59:26