5.3 Inkomensregelingen en participatie
Doelstelling: |
---|
Inwoners die de mogelijkheid hebben om te werken, kunnen onafhankelijk in het bestaan voorzien. |
Participatiewet (inclusief IOAZ, IOAW en BBZ en loonkostensubsidies)
Het bestand reguliere bijstand en IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) zal naar verwachting in 2023 licht stijgen.
De regeling voor de loonkostensubsidie wordt goed gebruikt. Bijstandsgerechtigden met een beperking vinden hierdoor makkelijker een werkplek bij een werkgever. Een deel van hun loonsom wordt gecompenseerd via de loonkostensubsidie, afhankelijk van hun arbeidscapaciteit.
Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz)
Het Bijstandsbesluit zelfstandigen (Bbz) wordt uitgevoerd door het Bureau Zelfstandigen Fryslân (BZF).
We zien een toename aan overige vragen van ondernemers, waaronder vragen over schuldhulpverlening en parttime ondernemerschap.
Begeleiding van inwoners naar duurzaam, betaald werk of sociaal activeren van inwoners (Werkleerbedrijf)
We zien dat voor bemiddeling van deze doelgroep naar werk meer tijd nodig is om een plaatsing te kunnen realiseren. We spelen op deze behoefte in.
Wet sociale werkvoorziening (Wsw)
De uitvoering van de (oude) Wsw binnen de NV Empatec wordt meegenomen in de doorontwikkeling richting Werkleerbedrijf inclusief de re-integratie onderdelen Pastiel en De Wurkjouwer. Er is in 2022 een plan van aanpak voor het implementatieplan van de businesscase opgesteld. We zijn op dit moment, in nauwe samenwerking met Empatec en de deelnemende gemeenten, aan de slag met de uitwerking van het implementatieplan.
Naast dit traject loopt de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West, dit zal in twee fasen plaatsvinden.
Oekraïense vluchtelingen- leefgeld en werk
Vluchtelingen uit Oekraïne die ingeschreven staan in de gemeente hebben recht op leefgeld. Vluchtelingen die aangeven graag te willen werken brengen we in contact met Pastiel. Pastiel fungeert als contactpersoon tussen werkgevers en de Oekraïners en zorgt voor een goede begeleiding.
De energietoeslag
2022
De nadelige effecten van de stijgende energieprijzen en koopkrachtverlies worden door de Rijksoverheid met maatregelen deels gerepareerd. Eén van deze maatregelen betreft de eenmalige energietoeslag 2022. De energietoeslag voor 2022 betreft een bedrag van eenmalig € 1.800,-. Inwoners met een inkomen tot 120% van de netto bijstandsnorm konden de energietoeslag 2022 via een aanvraagformulier tot 1 april 2023 aanvragen. De aanvragen zijn afgewikkeld.
2023
In 2023 komt er opnieuw een energietoeslag beschikbaar. Onlangs is het wetsvoorstel energietoeslag 2023 ter advisering aangeboden aan de Raad van State. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de wet is juni 2023. We zijn als gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering. We zijn bezig met de voorbereidingen om snel mogelijk na de inwerkingtreding kunnen starten met het uitkeren van de toeslag.
Studietoeslag
De regeling studietoeslag is per 1 april 2022 gewijzigd. De individuele studietoeslag was een vorm van bijzondere bijstand. Door de wijzigingen in de regeling studietoeslag is de studietoeslag vanaf 1 april geen bijzondere bijstand meer, maar een aparte inkomensvoorziening. De kosten die vanaf 1 april 2022 zijn gemaakt zijn verantwoord via de reguliere P&C-cyclus. De kosten worden vanaf 2023 gedekt uit het regulier budget studietoeslag.
Hulpvragen toeslagenaffaire
We hebben met 57 ouders contact gehad en gevraagd of zij hulp nodig hebben. Deze ouders geven aan het contact vanuit de gemeente prettig te vinden en voelen zich gehoord. In vier gevallen hebben we concreet ondersteuning kunnen bieden vanuit het sociaal wijkteam. De overige ouders hadden geen directe hulpvraag, deze kunnen zij wel altijd nog stellen als later toch blijkt dat dit nodig is.
Aanvalsplan Armoede
We bereiden voorstellen voor het Aanvalsplan Armoede. Het aanvalsplan wordt in het derde kwartaal aangeboden. De evaluatie van het minimabeleid en de mogelijkheid om aan te sluiten bij het volwassenenfonds wordt bij het Aanvalsplan betrokken.
De huidige vormen van armoedebestrijding in het kort:
- Armoedebestrijding en bijzondere bijstand
264 huishoudens hebben het eerste kwartaal periodieke of incidentele bijzonder bijstand toegekend gekregen. Het platform armoede en schulden is betrokken bij het schrijven van het aanvalsplan Armoede. - Kindpakket
Door het Jeugdfonds Sport en Cultuur en de stichting Leergeld Zuidwest Friesland worden kind voorzieningen in natura verstrekt waardoor kinderen die in armoede opgroeien weer kunnen meedoen met onderwijs, sport en cultuur. Het aantal aanvragen is net als voorgaande jaren hoog. Door de goede samenwerking met scholen en verengingen wordt ongeveer 3 op de 4 kinderen die vallen onder de doelgroep bereikt.
- Collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso
Met het bieden van de collectieve ziektekostenverzekering de AV Frieso zorgen wij ervoor dat ruim 1000 inwoners zich adequaat kunnen verzekeren. Samen met De Friesland en de 18 Friese gemeenten wordt onderzocht of er een voor 2024 een light variant aangeboden kan worden voor Inwoners met een reguliere zorgvraag en een laag inkomen.
Schuldhulpverlening
Op 7 februari 2023 nam de Eerste Kamer de Wet wijziging van de Faillissementswet aan. Hiermee wordt de looptijd van een wettelijke schuldregeling (Wsnp-traject) in beginsel verkort naar 18 maanden.
Belangrijk is dat de verkorting van de aflostermijn het gewenste effect heeft: meer hulpvragen, sneller perspectief, een duurzaam financieel evenwicht en financiële gezondheid. De nieuwe looptijd wordt per 1 juli 2023 ingevoerd. Samen met de Kredietbank is afgesproken dat alle inwoners die zich nu aanmelden al voor de verkorte aflostermijn van 18 maanden in aanmerking komen. Verder wordt er in 2023 actie inzet gepleegd op preventie en specifiek op de doelgroep jongeren met beginnende schulden.
Inburgering statushouders
De Wet inburgering 2021 kenmerkt zich als lerend stelsel. Er is gestart met het verder vorm en inhoud geven van de samenwerking tussen gemeente en de netwerkpartners. Periodiek gaan zij ervaringen en deskundigheid uitwisselen. De provinciale pilot voor de onderwijsroute verloopt succesvol. Inmiddels zijn er genoeg kandidaten om ook de derde en laatste groep binnen deze pilot te vullen. Daarom worden de voorbereidingen getroffen om de onderwijsroute opnieuw aan te besteden, ditmaal voor de komende jaren.