5.1 Samenleving
Doelstelling: |
---|
Een sterke, dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen, waarin iedereen (naar vermogen) meedoet: de inclusieve samenleving. Daartoe richten we ons op het bevorderen van zelfredzaamheid, participatie en mantelzorg en het versterken van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. |
Preventief jeugdbeleid
- Outreachend jongerenwerk
Samen met de welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kear (hierna: De Kear) wordt gewerkt aan een integrale aanpak 'Jongeren veilig op straat' via het Outreachend jongerenwerk. De Kear werkt via de inzet van jongerenwerkers op straat, in Joure, Balk en Lemmer maar ook daarbuiten, wanneer nodig. In samenwerking met het Sociaal Wijkteam Jeugd en Gezin is door De Kear een programma opgezet, waarbij jongeren leren hoe ze hun talenten positief kunnen inzetten in de buurt en dorp. Daarnaast organiseert De Kear in Lemmer inloopmomenten voor jongeren, waardoor ze makkelijk in contact kunnen komen met elkaar en de jongerenwerkers.
- Jongerenwerk op scholen
Vanuit De Kear zijn jongerenwerkers actief op de locaties van voortgezet onderwijs binnen onze gemeente. Daar werken intensief samen met de scholen. Leerlingen op scholen buiten onze gemeente kunnen gebruik maken van het aanbod dat vanuit vestigingsgemeente via het lokale jongerenwerk op de scholen wordt georganiseerd. Het aanbod bestaat uit een bieden van luisterend oor, geven van informatie en daar waar nodig een actieve doorverwijzing naar het Sociaal Wijkteam. Dit wordt in samenwerking met de Friese gemeenten georganiseerd.
- Schoolmaatschappelijk werk
Op de kinderdagverblijven en het basisonderwijs is het schoolmaatschappelijk werk (Sociaal Wijkteam) en de jeugdgezondheidszorg beschikbaar voor ouders en kinderen die informatie-, of een ondersteuningsvraag hebben.
Welzijnswerk
Door ons is in samenspraak met De Kear een ontwikkelagenda vastgesteld. De Kear is begonnen met de uitwerking van deze ontwikkelagenda. De opbrengsten van de ontwikkelagenda en de uitwerking worden gekoppeld aan de actualisatie van de welzijnsopdracht in 2023.
In samenwerking met De Kear wordt invulling gegeven aan:
- Een pilot over het verbeteren van algemene voorzieningen
- Welzijn op Recept
Via Welzijn op Recept kan de huisarts patiënten met psychosociale klachten doorverwijzen naar de welzijnscoaches van De Kear. De welzijnscoach kijkt samen met de patiënt naar activiteiten die hij/zij in het dagelijks leven kan ondernemen om zich beter te voelen. Dit leidt tot minder verwijzingen naar specialistische hulp en moet resulteren in minder druk op de eerstelijns zorg. In 2022 is gestart met twee welzijnscoaches, bij vijf huisartsenpraktijken in Lemmer en Echtenerbrug. Sinds 1 januari 2023 zijn er twee huisartsenpraktijken bij gekomen. In Bakhuizen en Rotsterhaule. De planning is om Welzijn op Recept in 2023 verder uit te breiden.
- Gebiedsgericht werken
In het eerste half jaar van 2023 werken de gemeente, De Kear, politie, GGD en woningcorporaties samen aan een gebiedsanalyse. Dit sluit aan op de visie van de gemeente op een goede integrale samenwerking tussen ketenpartners. De informatie uit een gebiedsanalyse geeft samenwerkingspartners inzicht in wat er speelt in de gemeente (vergrijzing, verjonging, inkomensniveau, leefbaarheid, ziektebeelden). Zo kunnen zij beter bepalen welke zorg en ondersteuning aan inwoners nodig is.
Inclusiebeleid
Ook in 2023 geven we de nodige aandacht aan het gebruiken van begrijpelijke taal. We doen dit in het kader van het inclusiebeleid ‘Iedereen doet mee: de inclusieve samenleving’, het thema laaggeletterdheid en onze visie op dienstverlening. Ons doel is dat alle brieven die we versturen begrijpelijk zijn voor iedereen. Onderdeel van dit traject is de brievenwasserette. Inwoners kunnen hun brief of tekst inleveren bij de brievenwasserette, vervolgens worden lastige brieven of teksten omgezet in begrijpelijke taal door schrijfcoaches en gemeente medewerkers.
Mantelzorg
Vanuit het Uitvoeringsplan Mantelzorg (2022-2023) is een start gemaakt met de uitvoering van een drietal actielijnen:
- Ondersteuningsaanbod afstemmen en inzichtelijk maken;
- Vinden, bewust worden en informeren;
- Deskundigheidsbevordering.
Deze actielijnen zijn in het uitvoeringsplan vertaald naar een activiteitenoverzicht. Daarnaast heeft in 2022 de Kerngroep Mantelzorg, een samenwerking tussen de gemeente, De Kear en zorgaanbieders, opnieuw een impuls gekregen. Die samenwerking is gecontinueerd in 2023.
We blijven de cijfers van de jaarlijkse mantelzorgwaardering monitoren en bekendheid geven aan deze regeling. Er is een aanpassing gedaan aan het aanvraagformulier mantelzorgwaardering. Hierdoor kunnen we mantelzorgers, na het geven van toestemming, gericht informeren over de activiteiten en het aanbod voor ondersteuning binnen de gemeente.
Vrijwilligerswerk
In onze gemeente zijn veel vrijwilligers actief: zo’n 60% van onze inwoners verricht vrijwilligerswerk. Onderdeel van onze opdracht aan De Kear is het ondersteunen van inwonersinitiatieven, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Deze ondersteuning is altijd zo kort en zo licht mogelijk: De Kear sluit zoveel mogelijk aan bij wat mensen zelf kunnen.